Laravel 5.2 Dizin Yapısı

Php ile hangi framework kullanırsanız kullanın başlangıçta en önemli şey dizin yapısını çözebilmektir çünkü neyin nerede olduğunu rahatlıkla bulmak hızlı kod yazmanın temel kaynaklarından biridir. Laravel 5.2 kurduktan sonra isterseniz ufaktan göz atıp dersi inceleyin isterseniz direkt ders ile ilerleyin nasıl hoşunuza giderse :) Dizin yapılarını aşağıda temel bir şekilde anlatıp detaylıca öğrenimi zaten derslerimiz ile göreceğiz ve sizde kullandıkça alışacağınızdan emin olabilirsiniz.

 

App : Laravelin en önemli dizinlerinden biridir. Controller ve Modal dosyalarının bulanmasının yanında ise Route , Request , Middleware gibi önemli dizinlerinin bulunduğu yerdir.

 

Config : Adından da anlaşılacağı gibi Laravelin ayar dosyaları bu dizinde bulunmaktadır.Database , File , Mail , Session , View gibi ayarların bulunduğu dizindir. Gerektiği zamanlar bu dizinlede işimiz olacaktır.

 

Database : Bu dizinimizde Migration ve Seeds klasörleri ile özellikle Migration ile çok işimiz olacaktır. Bunlar nedir diye şimdi düşünmeyin ilerde hepsini detaylıca göreceksiniz :)

 

Public : Herkese açık olan bir dizindir. Css, Js , Images gibi klasör ve dosyalarımızı burada bulundururuz. Ayarlardan değiştirilmemiş ise kök dizin burasıdır. Klasör içerisinde bulunan index.php ile bizi viewe gönderir.

 

Resources : MVC Yapısında bulunan View dizini ve Lang (Dil) burada bulunur. Görünüm dosyalarını burada oluştururuz. En çok kullanacağımız dizinlerden biridir tabi ki. Laraveli ilk kurduğunuzda hazır olarak view içerisinde "welcome.blade.php" oluşmuş olacaktır. Ayrıyeten dil dosyaları ise ingilizce gelecektir

 

Storage : Log , Cache , Template gibi dosyaların bulunduğu yerdir..

 

Vendor: Laravelin kaynak dosyalarının bulunduğu yerdir. Composer ile yükleyeceğimiz paketler burada depolanır. Çok ince kodlama gerekmedikçe burası ile pek işimiz yoktur.

 

.env : .env dosyası Veritabanı türünü ve ayar bilgilerini ve Mail ayarlarının kolaylıkla yapıldığı yerdir. Fakat güvenlik açığı olan bir dosyadır. Örneğin

 

             localhost/site/.env

 

URL yazıldığında .env dosyası göründüğünü görürsünüz. Bu yüzden Database ve Mail bilgilerini sadece localhost da çalışırken .evn dosyasına yazıyoruz. Sunucuya dosyaları atarken bu ayarları .env dosyasından silip 

 

             config/database.php

 

dosyası için de yaparız. Böylece bilgilerimiz güvenli olur. Detayları daha sonra farklı derste anlatacağım tabi ki

 

composer.json : Json dosyamız Laravelin sürümünün yer aldığı , yüklediğimiz paketlerin isimlerinin dosya içerisinde require de bulunan dosyadır. Paket yüklemeyle ilgili büyük bir önem kapsayan composer.json sık sık kullanacağımız dosyalardan biridir. Detaylarını daha sonra ki derste göreceğiz.

 

Temel dizin yapısı bilgilerini burada yer verdik. Kullandıkça karmaşık gelen bu dizin yapısı çok kolaylaşacaktır. Laravel öğrenmeyi düşünüyorsanız klasör yapısına hiç bir şekilde aldanmayın sadece kullanmaya devam edin böylece zamanla buna alışacaksınız ve zorluk ve karışıklık ortada kalmayacaktır :)

 

Bir sonraki derste görüşmek üzere :)


Yorumlar

Avatar
Oğuzhan ÇAKAR  - 8 Yıl Önce
Çok teşekkür ederim Yakup Bey devamının geleceğinden emin olabilirsiniz
Avatar
Yakup Güvenç  - 8 Yıl Önce
Anlatımlarınız çok açıklayıcı eğitim serisinin devamını bekliyorum.

Düşünceni Bizimle Paylaş