Laravel Nedir ? Neden Laravel ? Hangi Sürüm ? Laravel Ders Gidişatımız Nasıl Olacak ?

Laravel Nedir sorusu ile ilk makalemize başlayalım :) Benim gözümde Laravel  bir çok ihtiyaç duyduğumuz özellikleri içerisinde barındıran kod yazarken herşeyi kolaylaştıran ve eğlendiren diğer frameworklerin yanında herşeyi daha düzenli bir hale getiren kullanırken Laraveli framework gibi görmeyip direkt web dili gibi hissettiren bir PHP kütüphanesidir. Düşündükçe Laravelın ne olduğa dair bir çok cümle kurulabilir ama en güzeli yaşayarak bunu hissetmeniz olacaktır :)

 

Neden Laravel ?

Frameworklere hiç başlamadan önce kullanan kişilerin yorumu genelde "Hangisi sana güzel gelecekse onu kullan" şeklinde oluyordu ve gerçekten bende buna sonuna kadar katılıyorum. Sırayla bir çok framework deneyip son olarak laravel de ben noktayı koydum çünkü gerçekten bana güzel gelen buydu fakat tabi ki bu yorum projeden projeye değişiklik gösterilecek birşey bunu da deneyiminiz ile anlayaacağınızdan emin olabilirsiniz.

Kişisel yorumun haricinde ise kısa süre kullandıktan sonra dizin yapısına rahatlıkla alışıp ilk bakıldığında karmaşık gözüken dizin yapısı gözünüze çok güzel gelecektir :)

 

Laravelin kurucusu olan TAYLOR OTWELL Laravel hakkında detaylıca hazırladığı döküman ve sürüm güncellemelerini sürekli devam ettirmektedir. Şuan 5.3 sürümü yeni çıktı inceleyecek vaktim olmadı fakat uzun süre 5.2 de kalmakta kararlıyım

 

Laravel içerisinde Eloquent ORM (Object Relational Mapping) Yapısı bulunmaktadır. Kısacası database türü farketmeden aynı şekilde kod yazıp database türünü ayarlarından değiştirebiliyoruz.

 

En çok hoşuma giden yanlarından biri ise View de bulunan Blade Template ve template içerisinde bulunan Blade Direktifleridir. Örneğin ;

echo "Merhaba";

Yerine 

{{ 'Merhaba' }}

En basit hali echo örneği olacaktır ki bu örnekler @if , @for şeklinde daha örnek bulunmaktadır. Detaylarını ders seti içerisinde bulunduracağımdan emin olabilirsiniz :)

 

Son olarak ise Route Sisteminden bahsetmek istiyorum

Route::get('/deneme', function()
{
   return 'Deneme';
});

Route::get('/home', 'HomeController@home');

Şeklinde 2 tane Route halini görebilirsiniz. İlk Route::get kısmında Urle /deneme yazıldığında "Deneme" yazısını return ediyor. Diğerinde ise Urle /home yazıldığında HomeController içerisinde ki home fonksiyonuna gidiyor ve artık fonksiyonda ne varsa o işlem görüyor. Gördüğünüz gibi Route kısmı gayet anlaşılır ve basit bir hâl içerisinde return ediyor veya controlllera yönlendiriyor. Tabi ki bunun da detaylarını ders seti içerisinde olacaktır.

 

Gerçekten yazdıkça akla daha bir çok örnek geliyor fakat bunları burda tanıtmak çok uzun süreceğinden tüm detaylar ders set içerisinde her konunun detaylıca anlatımı olacaktır. Burada yazılanlar ise sadece sizleri Laravele teşvik etmek içindir :) 

 

Ders Gidişatımız  Hakkında ise öncelikle Yazılı anlatım ile devam etmeyi düşünüyorum ve vaktim oldukça günde 1 ders ile devam edeceğim. Temel dersler üzerinden yavaş ve ayrıntılı bir şekilde gidip CRUD derslerine geldiğimiz zaman ise küçük bir proje üzerinden ilerlemeyi düşünüyorum. Böylece Crud ile birlikte temel derslerde bir çok proje üzerinde toplanacak ve github üzerinden paylaşılacaktır. Sizlerde sadece yazılı anlatım ile kalmayıp projeyi download ederek kendi ellerinizle de inceleyebileceksiniz. Ayrıyeten hazırlanacak proje üzerinde de daha sonra yayınlanacak başka projelerde de yorum satırlarını ihmal etmemeye çalışacağım. Kısacası atılan her adım sizler için :)


Yorumlar

Avatar
ismini vermek isteyen biri  - 7 Yıl Önce
Harika bi set. Devamını heyecanla bekliyoruz
Avatar
Oğuzhan ÇAKAR  - 8 Yıl Önce
Vaktim oldukça devam edeceğim tabi ki ilginiz için teşekkür ederim :)
Avatar
İsmini vermek istemeyen biri  - 8 Yıl Önce
Gerçekten güzel bi set.Devamını bekliyoruz.

Düşünceni Bizimle Paylaş